Ekskurzija v München

Avtor: Nejc [S51NB]
12. 9. 2024
V radioklubu smo že v začetku leta prišli do ideje o skupinskem obisku münchenskega naravoslovno-tehniškega muzeja. Julija se je pojavila priložnost, da to izvedemo.
Dan odhoda je bil določen 3. 7. 2024. Končala se je srednješolska matura, zaključevalo se je fakultetno izpitno obdobje in od muzeja samega smo dobili termin, ko bo na radioamaterskem oddelku prisoten operater. Ekskurzija ni bila namenjena le članom našega kluba; v Nemčijo se nas je zato odpravilo 10 radioamaterjev iz S59VEG, eden iz S53APR in eden iz S53AJK. Odpravili smo se z osebnim avtomobilom in kombijem.
Prvi dan smo obiskali BMW-jev muzej in razstavni salon, saj sta bila oddaljena nekaj minut hoje od parkirišča pri olimpijskem parku. Poleg sodobnih in klasičnih modelov smo spoznali še zgodovino tovarne, ki v začetku sploh ni proizvajala avtomobilov. Najnovejše smo potem videli še v razstavnem salonu BMW-Welt.
Tam smo se smejali dejstvu, da ob prihodu skupin šolarjev zaklepajo avtomobile in prosijo, naj se nanje ne naslanjajo. Malo kasneje je do nas stopila prodajna agentka, dvema članoma, sedečima v avtomobilu nakazala, da ga zapustita, in ga potem zaklenila…
Sledila je vožnja s podzemno železnico v središče mesta, vendar je bil sprehod po ulicah zaradi slabega vremena bolj jedrnat. Privoščili smo si večerjo v restavraciji, nato pa se odpravili proti prenočišču. Izbran hostel je sicer popolnoma zadoščal za nočno zavetje naše dijaško-študentske skupine, je pa nastalo nekaj anekdot kot posledica dejstva, da je organizator Žiga nastanitev izbral kot prvo v seznamu, razvrščenem po naraščajoči ceni.
Naslednji dan je bil v celoti namenjen za Deutsches Museum. Razkropili smo se v manjše skupine in si ogledovali razstave o kemiji, glasbi, tiskarstvu, šifriranju, železnicah in drugih tematikah. Seveda ni izpadlo radioamaterstvo v prisotnosti operaterja Hansa, kjer smo celo poskušali vzpostavljati zveze.
Muzejski ogledi
Nejc in operater Hans v muzeju
Popoldne smo si vzeli čas za kosilo in pošiljanje razglednic, po golem naključju pa smo med iskanjem poštnega urada naleteli še na trgovino z Lego kockami.
Obisk LEGO trgovine
Zgodaj zvečer smo se vrnili proti voziloma, nakupili še kako bavarsko dobroto, potem pa se odpravili domov. Zahvaljujemo se ZRS za kritje stroškov prevoza in nastanitve, Jerneju [S54JR] za vožnjo avtomobila in predsedniku Žigi [S50ZK] za organizacijo ekskurzije, najem in vožnjo kombija in vnaprejšnje rezervacije.
Podrobnejši potopis pa v naslednji številki CQ ZRS.
Udeleženci pred BMW-muzejem